آزار و اذیت جنسی اقلیتهای جنسی و جنسیتی در محیط کار...
آزار جنسی در محیط کار خطری است که باعث کاهش کیفیت زندگی شخصی و کاری میشود، رفاه زنان و مردان را به خطر میاندازد، برابری جنسیتی را تضعیف میکند و هزینههایی را بر شرکتها و سازمانها تحمیل میکند. در سالهای اخیر جنبشهایی در جهان شکل گرفته است که باعث توجه بیشتر به این واقعیت شده که آزار و اذیت جنسی در فضاهایی همچون محیط کار فراگیر است و موانعی را که بسیاری از زنان و مردان با این نوع از آزار و اذیت تجربه میکنند، آشکار میکند. در همین حال تحقیقات نشان میدهد که اقلیتهای جنسی و جنسیتی با سطوح بالایی از آزار و اذیت جنسی در محیط کار مواجهند.
«زمانی که دانشجو بودم، به عنوان فروشندهی پارهوقت در یک فروشگاه لباس نسبتاً بزرگ مشغول به کار شدم. از همان اول شوخیها و متلکهای آزاردهندهی همکارانم وقتی میدیدند من نظر خاصی نسبت به خانمهای خریدار و نوع پوششان ندارم و در شوخیها و چشمچرانیهاشان مشارکت نمیکنم، شروع شد. این آزار و اذیتها ادامه داشت، اما خب سعی میکردم تا جایی که میتوانم با رفتارم و نوع بیانم اجازهی این کار را بهشان ندم؛ تا اینکه یکی از همین همکاران با پیج فیکی که در اینستاگرام داشت، آی-دی من را به دست آورد و متوجه گرایش جنسیم شد. شروع به آزار و اذیتم به صورت ناشناس و مجازی کرد، اما وقتی دید باجی قرار نیست به او بدهم، خودش را معرفی کرد و تهدیدم کرد که آبرویت را در محل کار میبرم و به همه میگویم جریان را… قبل از اینکه مدیر فروشگاه باخبر و موضوع علنی شود، مجبور شدم از آن فروشگاه بیام بیرون و دیگر آنجا کار نکنم…»
محسن، پسر همجنسگرای ساکن شیراز
آزار و اذیت در محیط کار در تمام اشکال مختلف آن، تأثیر منفی قابل توجهی بر کارکنان و کارفرمایان دارد. این امر به سلامت روحی و جسمی افراد آسیب میرساند که هم زندگی شخصی و هم زندگی کاری آنها را تحت تأثیر قرار میدهد و هم تأثیر منفی بر فرهنگ و بهرهوری محیط کار میگذارد؛ علاوه بر این پاسخهای ناکارآمد به شکایات آزار و اذیت تأثیر آزار و اذیت را بر فرد تشدید میکند.
در سال ۲۰۱۹، کنگرهی اتحادیههای کارگری از بیش از هزار همجنسگرا، دوجنسگرا و ترنسجندر یک نظرسنجی دربارهی تجربهی آنها از آزار جنسی در محیط کار انجام داد. آن گزارش با عنوان «آزار و اذیت جنسی افراد +LGBTQI در محیط کار» (۱) نشان داد که از هر ده نفر عضو اقلیت جنسی و جنسیتی که پاسخ دادهاند، تقریباً هست نفر (شصتوهشتدرصد) در محیط کار مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفتهاند.
حدود دو-سوم از افراد مورد بررسی در این نظرسنجی، تجربهی خود از آزار جنسی در محیط کار را گزارش نکرده بودند. از هر چهار نفر یک نفر تشخیص داده که انجام این کار به معنای آشکارکردن تمایلات جنسی یا هویت جنسی خود است و از اینکه در محیط کار خود «آشکارسازی» کند، میترسد.
ادامه مطلب در ماهنامه : خط صلح